Betting exchanges – Wie is de beste?

Een betting exchange functioneert net iets anders dan traditionele online bookmakers. In plaats van te wedden tegen de bookmaker zelf, zet je in tegen het algemene publiek. Jouw weddenschap wordt dus met andere woorden uitbetaald door gokkers die op het tegengestelde resultaat inzetten.

Betting exchanges zijn een vorm van platform, hard vergelijkbaar met een beurs. De odds worden dus enkel bepaald door marktbewegingen tussen vraag en aanbod.

Momenteel bestaan er geen Betting exchanges waar je als Nederlander of Belg legaal mag gaan wedden. Hier komt voorlopig geen verandering in. Deze zijn dus niet toegankelijk vanuit onze landen.

De beste betting exchanges

Het is niet moeilijk om de beste exchange te vinden ter wereld. Er bestaan enkel een teleurstellend aantal betting exchanges op de markt. Wij willen graag de populairste opties even reviewen.

Betfair

Betfair logo

Voor mensen die het beste van beide werelden willen hebben is er maar 1 optie. Met zowel een normale sportsbook als een speciale betting exchange, kunnen we enkel hopen dat Betfair Nederland snel een licentie krijgt. Dit zit er wel aan te komen, want volgens onze bronnen gaan zij ook voluit voor een Nederlandse licentie, die eigenlijk niet moeilijk is om te behalen (tegen 1 oktober). Wat leuk is aan Betfair? Verliezers betalen niets, enkel winnende weddenschappen betalen een vaste 5% bijdrage.

 

Kenmerken:

 • Grootste exchange ter wereld
 • Jarenlange ervaring via hun sportsbook
 • Internationaal befaamd
 • Heeft ook een normale sportsbook
 • Commissie van 5% op elke winnende bet

Matchbook

Matchbook logo

Het kan zijn dat je nog niet veel gehoord hebt van Matchbook. Toch zijn er niet veel betere opties indien je interesse hebt in betting exchanges. De marges die je enkel betaalt bij winnende weddenschappen zijn super laag. Over zo’n kleine 2% kan je echt niet klagen! Verder kan je op gewoonweg zowat alles wedden, hoewel er misschien iets minder back & lay mogelijkheden zijn dan bij Betfair.

 

Kenmerken:

 • Niet super populair
 • Jarenlange ervaring
 • Puur en alleen een exchange
 • 2% marges op winnende bets

Smarkets

Smarkets logo

Smarkets biedt alles aan wat je zoekt in een exchange, hoewel de uitbetalingsstructuur iets anders is. Omdat je op elke bet 1-3% (afhankelijk van je tier niveau) betaalt, kan je best enkel odds ‘layen’. Je moet dus een beetje selectiever zijn met je weddenschappen op deze site. Toch is het nog een geweldige optie als je graag op betting exchanges wedt. Je krijgt trouwens ook een bookmaker bonus bij je eerste storting.

 

Kenmerken:

 • Internationaal heel befaamd
 • Super veel wedmarkten
 • 2% standaard marge op elke bet
 • Heeft geen traditionele sportsbook

Wat is een betting exchange? Hoe werkt het?

Zoals eerder vermeld, een betting exchange is een platform waar gebaseerd op vraag en aanbod je ook op verschillende markten kan wedden aan de hand van “back en lay” weddenschappen. Maar hoe werkt dit precies?

Backing

Een ‘back bet’ is dus wedden op iets dat je denkt dat gaat gebeuren. Bijvoorbeeld “Back Ajax to win vs PSV”. Je wedt dan rechtstreeks tegen een “lay bet”. Die inzet op Ajax om deze zelfde match niet te winnen. De liquiditeit van alle weddenschappen bepaalt dus de markt odds, meestal geldt de regel: Hoe meer weddenschappen, hoe competitiever de odds.

Laying

Indien je een “lay” bet maakt, dan wedt je dus op iets dat niet gebeurt. In dit geval leg je odds op bijvoorbeeld “Ajax to win” @ 1.90 odds in de hoop dat iemand jouw weddenschap aanvaard. Je wordt dus eigenlijk gewoon zelf de bookmaker! Als Ajax verliest of gelijkspeelt, dan win jij de weddenschap… bij winst van Ajax betaal je dan @ 1.90 uit.

Een geweldige tip voor wedden op voetbal bestaat uit het exploiteren van fluctuaties in de odds. Stel je backt odds van 2.00 voor iets,  en je ziet dat deze odds sterk verlagen naar 1.88. Dan kan je op het tegengestelde resultaat inzetten voor een gegarandeerde (kleine) winst.

Voordelen en nadelen van een exchange tov een sportsbook?

Zoals met bijna alles bestaan er heel wat plus en minpunten bij betting exchanges. Het hangt dus een beetje af van waar je precies op zoek naar bent.

Voordelen

 • De bookmaker wint altijd, dus bookmakers limieten gebeuren nooit.
 • Je kan vaak heel succesvolle weddenschappen vinden door onkunde van de gemiddelde gokker.
 • Zelf je odds bepalen bij weddenschappen
 • Redelijk makkelijk om arbitrage bets te plaatsen
 • Winstmarges van bookmakers zijn altijd heel duidelijk zichtbaar

Nadelen

 • Vaak heel wat minder mogelijkheden om te wedden
 • De sterkte van de odds hangen af van de markt
 • Op minder populaire markten is het vaak zelfs gewoon onmogelijk om bets te vinden

Ben je een professioneel gokker? Dan zal je hoogstwaarschijnlijk enkel nog welkom zijn op een exchange. Voor de gemiddelde voetbalgokker heeft het ook zijn voor en nadelen, hoewel een traditionele bookie waarschijnlijk ook wel goed genoeg is. Het hangt dus een beetje af van waar je precies naar op zoek bent.

 

Betting exchanges


Wat is een Betting Exchange?

Een betting exchange is een platform waar gokkers via back & lay zelf hun eigen odds kunnen bepalen. Vraag en aanbod bepaalt dan de prijs van de odds.

Wie is de grootste betting exchange?

De meest internationaal bekende site is sowieso Betfair. Hier vind je ook het meeste liquiditeit voor weddenschappen.

Is een betting exchange beter dan een sportsbook?

Dit hangt af van waar je op zoek naar bent. Als je vaak limieten op je account krijgt dan kan je misschien best via een exchange beginnen wedden! De bookmaker wint altijd dankzij een winstmarge op elke uitbetaalde weddenschap.