Expected goals – Hoe werkt xG?

XG staat voor expected goals, en is misschien wel dé belangrijkste statistiek waar heel wat sportwedders vaak nog nooit van gehoord hebben. Hoe wordt xG berekend, en hoe helpt dit jouw met je sportweddenschappen? Graag leggen we dit vandaag even grondig uit aan de hand van wat voorbeelden.

Voorbeeld van een gewonnen weddenschap dankzij XG - expected goals

Wij zagen een mooie weddenschap op Ajax. Een 1.71 odd voor een overwinning van Ajax op AZ? Dat klonk als muziek in de oren! Waarom is dit precies zo? Zo groot zijn die odds toch ook weer niet!

Als je iets kent van wedden op voetbal in tijden zonder publiek, dan weet je meteen dat een thuisvoordeel bijna niets meer uitmaakt. De 12de man kan enkel thuis vanop zijn luie zetel zijn ploeg steunen, wat uiteraard minder effect heeft.

Dit is één element van onze beslissing, die eigenlijk minder uitmaakt. Wat is de andere belangrijkere factor? U raadt het correct, expected goals (xG).

Wat is xG?

xG of expected goals is een statistiek die de kans van de hoeveelheid doelpunten tracht te voorspellen aan de hand van de som van alle schoten op doel; Elk schot krijgt een score van 0 tot 1 aan de hand van hoe waarschijnlijk een doelpunt was. Een binnentikker krijgt dus een score hoog rond de 1, een schot vanaf lange afstand ligt dichter bij de 0.

Hoe helpt dit mij in mijn beslissing bij deze weddenschap?

Dit tonen we graag even aan met de correcte statistieken erbij (van 3 februari 2021, let op dat XG na elke wedstrijd verandert aangezien er meer statistieken zijn):

AZ: 1.79 xG totaal
Ajax: 2.67 xG totaal

AZ thuis: 1.8 xG
Ajax away: 2.87 xG

Wat betekent dit?

Dat Ajax gemiddeld  1.07 doelpunten meer scoort per wedstrijd in deze situatie.

Dus ik wed altijd op het team met een hogere xG?

Ja en nee, het team met een hogere expected goals statistiek wint inderdaad het gros van alle wedstrijden, hoewel er andere factoren zijn. Blessures en schorsingen van belangrijke spelers veranderen de relevantie van deze statistieken.

De huidige vorm is ook geen factor in een lange termijn xG vanop een heel seizoen. Kijk dus ook even naar de vorm. In dit geval waren er voor beide teams geen grote namen afwezig.

Dankzij een berekende samenvatting van een hoop factoren, met de grootste nadruk op deze bovenstaande statistieken, ging ik er vanuit dat de odds op een Ajax overwinning dichter bij de 1.40 moesten liggen.

Onze weddenschap wint dus rond de 70% van de tijd 1.71 X de inzet, en verliest 30% van de tijd 1 x je inzet. Bij een bet van 10 euro krijg je dan deze verwachte winst:

Winst (70% 7.1) – (30% x 10) =
4.97 – 3 = 1.97 verwachte winst

Nog extra uitleg over expected goals

Heb je ooit de film “moneyball” gezien met Brad Pitt? Hier gebruiken ze eigenlijk net hetzelfde soort systeem door het aantal punten te berekenen per speler om een team samen te stellen.

Elke speler krijgt ook in het voetbal een individuele waarde van expected goals. 

Dit betekent dus dat elke keer wanneer er een spelerswissel gebeurt, de XG verandert.

Wat zijn nog andere factoren die de XG wijzigen?

Een nieuwe manager kan uiteraard ook een effect hebben, zeker bij ploegen die redelijk hard sukkelen. Soms kan een ploeg ook te snel opnieuw een wedstrijd spelen waardoor sommige spelers nog niet genoeg uitgerust zijn. Denk bijvoorbeeld aan de combinatie Champions League en weekend voetbal combinatie.

Algemene tips

Let niet enkel op de xG, wat ook belangrijk is zijn de odds van de online bookmakers waarbij je speelt. Hoe meer keuze aan bookies hoe makkelijker je kan kiezen uit de beste odds. Zeker in het geval van een odds boost promotie kan je makkelijk succesvolle bets vinden.