Hoe maken bookmakers winst?

Als je je afvraagt waarom een bookmaker bestaat, dan is het belangrijk om te weten hoe de online bookmakers denken, en waar ze hun winst juist pakken. Hier lees je meteen onze conclusies die wij trokken, voor een diepgaande analyse over elk punt en hoe we hierop uitkwamen lees je best verder onder de tabel.

Hoe maken bookmakers winst?

Hoe profiteren van de bookmaker odds?

Omdat bookies zichzelf willen indekken tegen grote verliezen, worden de favorieten vaak bepaald door het aantal totale weddenschappen op een evenement.

Hierdoor wordt het dus vaak minder aantrekkelijk om op de favoriet van een wedstrijd te betten, gezien de quoteringen worden aangepast aan de hand van populariteit en niet noodzakelijk hoe goed/slecht een team is.

Dit biedt dan grote kansen aan op winst, door juist niet op de favorieten te wedden, maar juist op underdogs die verhoogde odds krijgen ten koste van de ‘hot trendy bets’ die de meeste gokkers maken, wat alle andere weddenschappen op underdogs beïnvloedt.

Bookmakers zijn dus niet zo zeer geïnteresseerd in het maximaliseren van hun winst op events, maar het verspreiden van hun risico zodat ze winnen ongeacht het resultaat van een wedstrijd.

Een goede odds marge voor voetbal weddenschappen is onder de 5%, waardoor de bookmaker dus € 5 per weddenschap probeert te verdienen gemiddeld. (tenzij je het slim speelt, en onze tips gebruikt!)

Heel veel sportfans wedden op hun favoriete ploeg ongeacht kansberekening. Gebruik dus je verstand, en niet je emoties!

 

Voordat we verder gaan. Je leest bovenstaand dat een marge onder de 5% goed is. Deze vind je zeker niet bij alle bookmakers, gelukkig is Jacks wel zo’n bookmaker. Een aanmelding bij hen kunnen we dan ook ten zeerste aanbevelen.

Jacks logo

Het is uiterst belangrijk om de juiste definitie van een bookmaker te kennen.

Een bookmaker is een organisatie die bij toekomstige evenementen odds aanbiedt waar je op kan wedden.

Waarom is dit juist belangrijk om te weten? Omdat zij zelf de noteringen instellen op toekomstige wedstrijden/events, nemen zij dus het risico om aan de hand van kennis op een bepaalde markt, winst (of verlies) te pakken.

Wat zijn de grootste risico’s en factoren waarbij bookies verlies kunnen maken?

 1. Omdat het vaak belangrijk is om eerst met quoteringen af te komen, loop je als eerste goksite met nieuwe odds het risico om verkeerd de markt in te schatten, en dus extra risico te pakken.
 2. Vele gokkers zoeken naar de beste odds, waardoor het risico soms vaak hoog oploopt door de concurrentie aan te gaan via het verlagen van wedstrijd quoteringen.
 3. Sommige promoties zijn zo aantrekkelijk, dat in combinatie met aantrekkelijke, onderschatte quoteringen het makkelijk is voor gokliefhebbers om te winnen.
 4. De meeste mensen wedden voornamelijk op de favorieten, als er te weinig gokkers inzetten op de underdog dan is het risico niet hard genoeg verspreid over alle noteringen. Bij winst van een favoriet kan er dus een gigantische rekening komen waar bookies niet blij mee zijn.

Wat zijn de middelen die bookmakers gebruiken om dit tegen te gaan?

Stel je gooit een munt, bij eender welke coinflip heb je dan normaliter 50/50 kans op winst. Bij een bookmaker is dit (bijna) nooit het geval. Het ziet er dan ook eerder zo uit:

Kop of munt

Kans op winst is 50% ofte een odd van 2.00
Kans op verlies is dan ook net hetzelfde, 2.00

Het doel van de bookmaker is dan ook om de notering van de weddenschap lager in te stellen, zodat ze altijd winst maken.

Bij kop of munt krijg je dan:

1.90 odd voor beide resultaten. wat dus resulteert in een payout percentage van ongeveer 95%. Op de lange termijn maakt de bookmaker bij elke € 100, dus altijd een kleine € 5 winst ongeacht het resultaat.

Makkelijk winst dus! Of niet? Weet jij wat er mis is met deze redenering, en waarom de bookies het niet ZO makkelijk hebben?

Wij hebben het in ons voorbeeld over een heel eenvoudig theoretisch voorbeeld waarbij we perfect de kansberekening van beide resultaten kunnen uitrekenen. In de realiteit moeten bookies het doen met veel minder informatie.

Als we blijven ons kop of munt voorbeeld hanteren, dan kunnen we nog eens een theoretisch scenario gebruiken om een bookmaker principe aan te tonen.

Stel 90% van alle bets komen op munt met maar 10% op kop, dan maken de bookmakers vaak de odds van “kop” aantrekkelijker om hun risico te beperken ook al weten zij dat de kans nog altijd 50% is, en deze odds dan ook heel winstgevend worden.

Laten we nog een laatste voorbeeld gebruiken om dit aan te tonen:

Stel Engeland beschikt over een goed team in de aanloop naar het WK of EK. Als veel voetbalfans ineens zwaar inzetten op het Engelse nationale elftal om een groot kampioenschap te winnen, dan wordt het risico van de bookmaker te hoog als ze de odds verkeerd hebben ingeschat.

Bv: Echte odds van Engeland zijn 4.0, echte odds van Belgie & Frankrijk zijn 7.00 beiden.

Omdat er heel veel weddenschappen op Engeland binnenkomen worden de odds aangepast om deze minder aantrekkelijk te maken waardoor alle andere noteringen ook veranderen.

Odds op Engeland nu: 3.50 – odds op Belgie & Frankrijk worden 7.25 beiden.

Hierdoor kunnen dan de volgende dingen gebeuren:

 1. De odds van Engeland als favoriet worden minder gunstig gemaakt (waardoor zij dus beschouwd worden als nog grotere favoriet)
 2. Rechtstreekse concurrenten die in de top 5 van kanshebbers stonden krijgen allemaal iets gunstigere odds nu, om het risico op Engeland in te dekken en te verspreiden over andere teams.

Wedders maken gebruik van dit soort speciale omstandigheden om potentieel extra winst te pakken wanneer een underdog hoog genoeg odds krijgt om winstgevend op in te zetten!

Hoe worden odds bepaald?

 1. De sterkte van beide ploegen zoals bijvoorbeeld de vorm en recente resultaten
 2. Eventuele blessures of spelers die uit vorm zijn
 3. Uit & thuisvoordeel
 4. Heeft een van de teams juist een moeilijke match in de benen?
 5. De hoeveelheid weddenschappen op bepaalde resultaten (risico verspreiden)
 6. Het percentage dat de bookmaker als marge wilt behouden (goede bookies pakken onder de 5% voor hoogstaande voetbalmatchen ofte 95% payout)

Zoals je ziet, zijn er dus oneindig veel factoren die de berekeningen van odds moeilijker maken. Je kan zelfs nog verder gaan met het analyseren van het voetbal veld waarop gespeeld wordt. Een grasveld kan groter of kleiner zijn aan de hand van de ploeg. Afmetingen kunnen tussen de 90 en 120 meter lang zijn, en ook de breedte varieert met ergens tussen de 64 en de 75 meter.

Technisch sterke ploegen verkiezen dan vaak een kleiner veld (en passen zelfs hun eigen grootte aan), en meer fysieke clubs verkiezen een grotere speel oppervlakte.

En dan hebben we het zelfs nog niet over de keuze van het gras en het weer… (artificieel, astroturf, echt gras, super kort, …,) Als jij een expert bent in het analyseren van al deze zaken zowel als handicap weddenschappen dan kan je helaas Bookmakers limieten opgelegd krijgen.

Het is dus redelijk eenvoudig om recht in het konijnenhol te springen, gewapend met je spreadsheet en alle verschillende factoren die een match kunnen beïnvloeden. Of dat effectief ook nuttig is? Misschien? Belangrijker lijkt ons om de voornaamste principes die quoteringen veranderen te begrijpen, en de voornaamste factoren proberen in te schatten. Eveneens is wedden met een bonus natuurlijk ook altijd een positief begin, bekijk zeker even de Jack’s bonus en start goed!