Bankroll Management: Een FAQ voor sport wedden

Het is misschien wel de meest onderschatte vaardigheid in elke gok discipline. Bankroll Management is de belangrijkste pilaar waarop je hele sport wedden avontuur steunt. Zonder geld kan je moeilijk inzetten! Daarom leggen we graag even uit bankroll management voor sports betting juist in elkaar zit.

Een uitleg over Bankroll Management: Units

Vooraleer we de fijnere details uitleggen, bespreken we eerst even de basis. Wedden op voetbal zonder intelligente bankroll management is puur gokken. Net zoals bij poker, zal je dus ook bij sport je weddenschappen moeten onderverdelen.

Units

Een unit is de waarde van je bet in vergelijking met je bankroll afhankelijk van hoe agressief je strategie is. Een behoorlijk conservatieve strategie gebruikt dan bijvoorbeeld een unit van 1%.

Dit betekent dat elke weddenschap 1% van je volledige bankroll moet zijn. Op een bankroll van 1000 euro wordt elke ‘unit’ dan een bet van 10 euro.

Dit cijfer is natuurlijk heel laag. Een meer gebruikelijke unit ligt rond de 2%. Hoe hoger dit percentage gaat, hoe meer kans je hebt om bij een ongelukkige periode je bankroll te verliezen.

Is dit het volledige verhaal?

Nee, dit is een heel simplistische manier om je risico te beperken. Veel hangt af van je stijl & gekozen weddenschappen. Bijvoorbeeld, als je constant op gigantische longshots gaat inzetten dan heb je een veel grotere ‘risk of ruin’. Omdat je veel vaker weddenschappen op rij verliest, en dus afhankelijk bent van een zeldzame grote winst.

Wanneer is een simpele unit strategie dan wel optimaal? 

Als je voornamelijk op favorieten gaat wedden, of kleine underdogs. Ik denk hier aan gemiddelde odds rond de 2.00. Dan kan je met een 2.5% unit eigenlijk niet verkeerd gaan. Uiteraard zal je nog altijd zelf ook winnende weddenschappen moeten kiezen ook!

Enkele basics die je niet mag vergeten bij Bankroll management

De allereerste stap die ongetwijfeld een beetje gevoelig ligt bij sommige gokkers is allicht de belangrijkste. Hoeveel geld heb je precies om in te zetten? De tweede vraag is dan ook meteen nog een moeilijke: Hoeveel geld kan ik comfortabel verliezen zonder problemen? Hoe vaak ben je van plan in te zetten?

Als je op al deze vragen een eerlijk antwoord kan bieden, kan je verder!

De hoeveelheid geld in je bankroll is dan meteen direct verantwoordelijk voor de grootte van je weddenschappen bij de online bookmakers. Het aantal weddenschappen dat je wil plaatsen per week heeft ook een invloed. Hoe meer bets je maakt, hoe meer geld je in je account nodig zal hebben ook.

Je ziet dus dat alles aan elkaar hangt waardoor er een mooi evenwicht gevonden kan worden.

Hoe groot moet mijn unit zijn?

Dit hangt dus af van je strategie zowel als je tolerantie voor risico. Ga je enkel op gigantische longshots wedden? Pak dan 1% of zelfs minder per weddenschap. Zet je enkel in op favorieten (odds onder 2.00)? Dan kan je richting 3% gaan!

In theorie zijn er nog enkele andere zaken die belangrijk zijn. Die in het Kelly Criterion te vinden zijn:

Kelly Criterion

Het Kelly Criterion is een wiskundige formule die de hoeveelheid inzet van jouw weddenschappen kan uitrekenen. Dit resulteert dan in een perfecte balans tussen risico & mogelijke winst.

(w * %w – %l) / w = U

w = de mogelijke uitbetaalde winst zonder oorspronkelijke weddenschap in verrekend. Bijvoorbeeld 10 euro @ 2.50 wordt dan 15 euro winst (25 – 10 often 2.50 – 1.00 = 1.50).

%w = De kans dat jouw weddenschap wint, 2.50 odds biedt dus een 40% kans aan (volgens de bookmakers).

%l = De kans dat jouw bet verliest, 1.50 geeft dus ook 60% kans op verlies (volgens de bookmakers).

U = De unit die je per weddenschap moet betten. Dit is dus het resultaat van de Kelly Criterion

Voorbeeld 500 euro bankroll @ 2.50 bet – we verwachten dat onze bet 50% van de tijd wint, ondanks de bookie odds van 40%. Dit zou dus een bijzonder goede weddenschap moeten zijn!

(1.50 * 0.50 – 0.50) / 1.50 = 0.75 – 0.6   –> 0.15

We wedden op elke bet 15% van ons bankroll indien we een 50% winstkans @ 2.5 vinden.

15% van 500 euro = 75

Zoals je kan zien is Kelly Criterion heel agressief afhankelijk van hoeveel ‘winstmarge’ je denk te pakken. Het is natuurlijk redelijk moeilijk om je winstkansen beter in te schatten dan de bookmaker zelf. Dit is het grootste risico van een Kelly Criterion bankroll management.

Indien je je vergist, maak je een gigantische fout! Het is dus een heel stuk makkelijk om gewoon met 2% units te werken. Tenzij je een genie bent en aan de hand van allerlei statistieken zoals expected goals de bookies te slim af bent.