Wedden op Roemenië – Nederland: eerherstel voor Oranje?

Stefan Zande
28. juni 2024

Een achtste finale voor het Nederlands elftal tegen het verrassende Roemenië. Vooraf een scenario waar elke Nederlander voor zou tekenen. Nu is dat zo goed als de enige reden tot vreugde bij het Nederlandse publiek. De groepsfase werd namelijk teleurstellend afgesloten met een ongeïnspireerde 2-3 nederlaag tegen Oostenrijk. Gelukkig hebben de mannen van Ronald Koeman een kleine week om het slechte gevoel van zich af te praten en trainen en goed voor de dag te komen in de achtste finales. Op dinsdag 2 juli om 18:00 uur gaat de bal rollen in de Allianz Arena in München.

Voorbeschouwing Roemenië – Nederland op EK 2024

Nederland heeft al tegen Polen, Frankrijk en Oostenrijk gespeeld, maar Roemenië is een compleet andere uitdaging. Toch bidet een zege voor Roemenië de beste odds. Tegen Oostenrijk had Oranje veel moeite door hun constante collectieve druk, wat leidde tot balverlies en drie tegendoelpunten. Oostenrijk had steeds een man meer op het middenveld, waardoor Nederland geen controle kreeg.

Roemenië is defensief sterk, zoals blijkt uit hun slechts vijf tegendoelpunten in de kwalificatie. Coach Edward Lordanescu focust sterk op verdediging. Tijdens het EK trekken ze snel terug en staan met acht spelers achter de bal, waardoor doorkomen lastig is. Hoewel Roemenië op papier met vier verdedigers speelt, functioneren ze vaak als vijf. Het team verschuift naar de balzijde, waarbij de linksbuiten als tijdelijke linksback fungeert om ruimte te beperken. Deze compacte, teruggetrokken speelstijl maakt Roemenië een moeilijke tegenstander voor Nederland.

Roemenië – Nederland: de kansen voor Oranje

In de wedstrijd tegen Oostenrijk had Nederland veel problemen, vooral in de communicatie. Ronald Koeman moet dit snel verbeteren, omdat Roemenië gevaarlijk is in de counter. De Roemeense coach laat zijn team niet alleen verdedigen; na balverovering schakelen ze snel om. Met enkele passes komen ze van hun eigen doel naar het doel van de tegenstander. Nederland moet dus alert zijn in de restverdediging om Roemenië af te stoppen.

Het is cruciaal om druk te zetten op de tegenstander. De diepste aanvaller van Roemenië verdedigt mee en moet na balverovering lange afstanden afleggen om gevaarlijk te worden in het strafschopgebied. Als Nederland vroeg in de aanval de bal kan winnen, blijft Roemenië op hun eigen helft en hoeft Nederland zich achterin minder zorgen te maken. Dit bleek echter al lastig tegen Polen.

Roemenië - Nederland EK 2024

Nicolae Stanciu en Razvan Marin zijn de sterspelers van Roemenië. Vooral Marin is bekend bij Nederlanders; hij kwam ooit naar Ajax als opvolger van Frenkie de Jong, maar voldeed niet aan de verwachtingen. Bij Roemenië speelt hij een belangrijke rol en doet dat uitstekend. Beide spelers zullen Nederland na balverovering met hun creativiteit uitdagen om een plek in de achtste finale te bemachtigen.

Gokken op Roemenië – Nederland: tot wel €50 aan free bets

Nieuwe spelers uit Nederland die zich registreren bij Livescore Bet kunnen profiteren van een welkomstbonus sportweddenschappen van 500% in de vorm van free bets, tot een maximum van 50 euro. Om deze bonus te ontvangen, moet je binnen 14 dagen na registratie een weddenschap plaatsen van minimaal 10 euro met een quotering van minstens 1.50.

Als je aan deze voorwaarden voldoet, ontvang je binnen 24 uur na het afhandelen van je kwalificerende weddenschap een bericht waarin staat dat je 3 free bets van 10 euro en 1 free bet van 20 euro kunt accepteren. Je hebt vervolgens 7 dagen om deze bonus te gebruiken. Let op: bij het inzetten van een free bet wordt alleen de nettowinst uitbetaald.

De belangrijkste voorwaarden voor deze livescore combi free bet zijn: je moet minimaal 24 jaar oud zijn en in Nederland wonen. Na het plaatsen van je kwalificerende weddenschap krijg je binnen 24 uur een pop-upmelding waarin je de free bets kunt accepteren. Deze moeten binnen 3 dagen gebruikt worden bij bet sites Nederland.

Odds Nederland en Roemenië: wie moet het doen voor Oranje?

Tegen Oostenrijk was het dus niet om over naar huis te schrijven. Maar wie moet het dan doen voor Oranje tegen groepswinnaar Roemenië? Cody Gakpo is al bijna de hele groepsfase een lichtpuntje in de nationale ploeg. De aanvaller van Liverpool zorgt continu voor dreiging en scoorde al twee keer. De andere uitblinker is Bart Verbruggen. De 21-jarige goalie laat aan niks merken dat hij nog onervaren in en voorkwam al een hoop tegengoals. Verbruggen is niet van zijn stuk te brengen en kan eventuele counters van Roemenië stoppen. Daarnaast is Memphis op de weg naar een betere vorm. Tegen Polen en Frankrijk kon hij nog geen potten breken, maar tegen Oostenrijk liet hij af en toe zien van onschatbare waarde te kunnen zijn. En wat als ook die drie het laten afweten op dinsdag? Dan zit er altijd nog een hele gretige spits op de bank: Wout Weghorst.

Mocht het Nederland lukken om de kwartfinale, dan wacht daar Turkije of – niet schrikken – opnieuw Oostenrijk. Hoewel Turkije prima voor de dag kwam in de groepsfase, lijkt Oostenrijk een grotere kans te hebben om de kwartfinale te halen. Die wedstrijd zou opnieuw in het Olympiastadion van Berlijn worden gespeeld.

Over de auteur

Stefan Zande is de nieuwste aanwinst van ons redactioneel team. Hij concentreert zich met name op voetbal voorbeschouwingen maar draait zijn hand ook niet om voor andere sporten. Als recreatief wielrenner kent hij de wielersport als geen ander en zijn voorliefde voor Amerikaanse sporten komt zo nu en dan ook uitstekend van pas. Kortom, een all-rounder!