EK 2020 wordt uitgesteld tot 2021!

Peter Vissers
17. maart 2020

De beslissing is gemaakt, door de grote pandemie krijgen we deze zomer geen Europees Kampioenschap te zien. Heel het EK wordt naar juni 2021 verschuift. Hoe moet het nu verder?

Historische beslissing met de EK afgelasting

Omdat er geen zekerheid is over hoe en wanneer deze globale crisis precies zal eindigen, werd te beslissing uiteindelijk genomen om EURO2020 te verschuiven naar 2021. Deze zomer zal je dus niet kunnen wedden op EK voetbal, tot grote spijt van alle EK bookmakers.

Toch is dit geen unicum. De laatste keer wanneer er een EK of WK werd afgelast moeten we wel al terug naar de tweede wereld oorlog. Tussen 1938 en 1950 werd er niets georganiseerd tot Brazilië in 1950 de organisatie op zich nam en tweede eindigde achter Uruguay. Gelukkig is het voorlopig nog niet zover, en is er volgend jaar gewoon terug EK voetbal.

De grootste verliezers zijn moeilijk in te schatten, we denken voornamelijk aan de fans. Andere slachtoffers zijn de verwachte EK topscorers zoals Lukaku die bezig waren aan een heel sterk seizoen, en nu nog een jaar kunnen wachten. De voorlopige EK favorieten odds kunnen we ook in de vuilnisbak smijten.  De Engelse ploeg was de voorlopige favoriet, maar ook België & Nederland deden het heel goed volgens de bookies.

Wat is het effect op andere competities?

Met de verschuiving van het EK naar volgend jaar, is er al 1 groot slachtoffer met het EK voor vrouwen. Dit was in juli 2021 gepland en botst dus ook redelijk hard met de nieuwe planning. Er waren trouwens ook nog plannen om de competitie uit te stellen tot november, maar wegens te weinig zekerheid over hoe goed deze uitbraak kan worden gestopt, kiezen ze voor volgend jaar.

Hoe zit het met de Champions League en land competities?

Omdat er geen EK tijdens de zomer is, bestaat de kans dat deze competities verder worden afgewerkt tijdens de zomer wanneer normaliter het EK zou moeten beginnen. Er is dus nog hoop voor Liverpool dat met 25 punten voorsprong zo goed als zeker de titel pakt.

Ook in Nederland zou dan alles verder afgehandeld worden tussen juni & augustus. Zoals je weet hangt dit dus allemaal af van precies hoe het verder loopt met de voorlopige situatie. Moest er iets veranderen, wij houden je alleszins op de hoogte via ons nieuwsoverzicht.

Jammer dus, geen EK dit jaar, iets waar we al twee jaar naar uitkeken. Gelukkig krijgen we ipv het euro 2020 kampioenschap toch waarschijnlijk nog heel hoogstaand voetbal te zien, dankzij de verschuiving van alle andere competities. Dit zal trouwens net hetzelfde zijn voor andere sporten. Roland Garros zal logischerwijs ook niet doorgaan voor dezelfde redenen. Wanneer dit wel wordt gespeeld, dat weten wij voorlopig nog niet.