Hoeveel Gele en Rode kaarten vallen er op het EK 2020?

Elk groot kampioenschap zorgt bij alle spelers voor serieuze stress & zenuwen, en dit kan vaak leiden tot een heus aantal domme gele kaarten tijdens het EK 2020. De scheidsrechters hebben dus hun handen vol tijdens het toernooi, met rode kaarten in de hand indien nodig!

We kijken naar de verwachtingen van het aantal kaarten aan de hand van historische resultaten zowel als de huidige spelwijze van het voetbal, aldus de “zeitgeist” van het moderne voetbal.

Wie pakt de meeste gele en/of rode kaarten op het EK?

Hoeveel Rode & Gele kaarten vielen er op het vorige EK?

Geschiedenis is niet altijd een indicatie van de toekomst, maar toch is het altijd handig om te weten wat er vroeger juist gebeurde. We bekijken hier even snel hoeveel gemiddelde kaarten er per wedstrijd vielen, en vermenigvuldigen dit snel even met het aantal matchen.

Vorig EK:

Aantal wedstrijden – 51
Rood – 2
Geel – 22 (zonder de 2 spelers die dubbele gele kaarten die erna leiden tot rood)

In totaal werden er dus 2.3 wedstrijden gespeeld per gele kaart en voor rode kaarten viel er zelfs maar 1 per 25.5 matchen! Zeker een prima fair play EK, met deze statistieken kunnen we heel tevreden zijn, de spelers toonden een grote bereidheid om zich te houden aan de algemene fair play regels.

Wat is het verschil tijdens EURO 2021?

Het grootste verschil ligt hem in het aantal gastlanden. Als je speelt voor je eigen publiek, kan je al wel eens aangemoedigd worden om te zwichten voor je emoties. En er zijn wel liefst 12 verschillende gastlanden die tijdens de EK groepsfase elk 2 maal in eigen land kunnen spelen!

Verder heb je hetzelfde aantal wedstrijden, dus normaliter zou je ongeveer evenveel kaarten ook kunnen verwachten van de arbitrage.

Is er nog wat extra informatie?

Als voorbeeld kan je ook even naar het WK in Rusland kijken, hoewel er natuurlijk niet enkel Europese teams speelden. Het totaal aantal rode kaarten lag op 3 uit 64 partijen, en er viel er 1 per 21 wedstrijden, wat iets meer is dan op het EK.

Voor het aantal gele kaarten lag het aantal gemiddelde wel lager, met een 22 in totaal, kreeg je er een te zien elke 2.9 matchen, of anders gezegd, 1 per 291 minuten.

Wie pakt het meeste kaarten op het EK?

Het is een moeilijke vraag om te antwoorden, maar laten we gaan Sergio Ramos. Deze Spanjaard staat al jaren bekend om zijn rode kaarten.

Heb je nog tips voor EURO 2020 disciplinaire kaarten te voorspellen?

Vanaf nu gaat het eigenlijk om onnozelheden; Frankrijk pakte het meeste gele kaarten tijdens het voorgaande EK. Omdat deze ploeg nu behoort tot de top EK favorieten, zullen zij dus waarschijnlijk meer kansen krijgen om door de arbitrage gedisciplineerd te kunnen worden.

Verder moeten we eerlijk zijn, het is zoals altijd eigenlijk gewoon een beetje EK wedden. Je kan moeilijk op voorhand voorspellen hoeveel gele & rode kaarten er zullen vallen, waardoor de EK Bookmakers dan ook meestal deze odds zelfs niet in hun assortiment zetten. Wil je toch een gokje wagen voor je poule? Dan raden we aan om de statistieken van vorig jaar te gebruiken als richtlijn voor dit jaar.