Esports wedden: een gids voor weddenschappen op games!

Naast de traditionele sporten gaan wij altijd op zoek naar weddenschappen die buiten het conventionele spectrum liggen. Natuurlijk komen we dan snel bij Esports betting uit. We gaan hier uitgebreid na hoe deze speciale esports precies werken, wat voor bets je kan plaatsen en waar jij de beste odds vindt voor al jouw favoriete esports-weddenschappen.

Opgelet, Nederlanders: esports wedden is momenteel niet toegelaten door de Kansspelcommissie. Bezoek onze bookmakers Nederland voor alle legale bookies die andere weddenschappen aanbieden.

Bekijk onze Esports wedden pagina!

De top 5 eSports om op te wedden

Weet je nog niet zoveel over E-sporten? Er zijn een heleboel populaire spelletjes waar men professionele competities heeft met veel sponsorgeld en loodzware trainingsregimes. Denk niet dat deze ‘gamers’ rustig in hun pyjama voor de PC zitten op knopjes te drukken. Online bookmakers gaan geen tijd verspillen aan amateur leagues, spelen zoals League of Legends & Counter-Strike zijn super competitief.

1. Fifa oftewel Esoccer

Omdat wij voornamelijk in wedden op voetbal geïnteresseerd zijn is Esoccer meteen een grote uitblinker voor ons. FIFA is tegenwoordig zo realistisch, dat het bijna op echt voetbal lijkt. Hierdoor zijn natuurlijk ook net dezelfde strategieën van de partij, en is er eigenlijk niets veranderd buiten het feit dat het om een spel gaat.

Mooi is dat er ook een FIFA Eworld Cup bestaat. Hier spelen de beste spelers tegen elkaar voor de titel van beste FIFA speler te wereld. Let wel op dat er verschillende categorieën zijn omdat er aparte spelconsoles zijn (PlayStation, Xbox, PC). Er zijn dus meerdere kampioenen bij dit kampioenschap. Wij kijken alvast uit naar de FIFA 21 esports championships.

2. League of Legends

League of Legends oftewel gewoon ‘LoL’, zorgt voor een roleplaying action game waarbij je met 2 teams van 5 tegen tegen elkaar moet spelen met als doel de ‘Nexus’ van de tegenstander te vernietigen. Omdat het zo’n strategisch spel is, staan pro teams in rechtstreekse communicatie met elkaar via hoofdtelefoon en microfoons.

Weet je niets over dit spel? Het belangrijkste is de samenstelling van de teams. Meestal heb je als belangrijkste centrale speler de ‘Mid Laner’ die het spel controleert van je raadt wel, in het midden van de map. De taak van deze speler hangt af van de specifieke compositie van de ploegen.

Wat bedoel je daar mee? Wel… er zijn momenteel 148 unieke ‘Heroes’ die spelers kunnen kiezen om hun ploegen mee samen te stellen. Deze karakters hebben elk hun sterke en zwakke punten, met elk 4 unieke ‘abilities’ en 1 passief vermogen. Hierdoor proberen teams dus altijd een keuze te maken in het oog van hoe goed deze ‘heroes’ samenwerken als collectief.

Als competities heb je bij elke regio een aparte divisie, zoals bijvoorbeeld Europa met de EU LCS, en de NA LCS in Amerika (incl. Canada, hoewel de meeste teams in Californië gevestigd zijn). De beste league ter wereld is hoogst waarschijnlijk de Koreaanse LCK, die een uitblinker in elke esport is. De winnaars (en meerdere teams afhankelijk van League ranking) van deze competities spelen in Worlds League of Legends tegenover elkaar voor de wereldtitel.

3. Counter-Strike: CS GO

Misschien heb je zelf ooit de legendarische klassieker Counter-Strike 1.6 gespeeld? Zelfs tot hedendaags spelen nog altijd redelijk wat koppige gamers deze sterk verouderde shooter, en dat zegt veel over de kwaliteit van het concept. De nieuwe CS GO kwam al enkele jaren geleden uit en is grafisch gezien een gigantische verbetering. Er zijn dan ook tal van teams die professioneel deze shooter spelen met heel wat groot geld!

Tijdens een typisch CS GO match heb je twee teams die het tegen elkaar opnemen. De terroristen planten een bom op 1 van 2 doelwitten, en de Counter-terrorists proberen dit te vermijden. Het team die alle tegenstanders uitschakelt wint uiteraard ook meteen de ronde. Er zijn dus tal van maps die in de competitieve scene gebruikt worden, waarop heel wat strategieën voorbereid moeten worden. Als we kijken naar dit spel en het kader van gokken, dan moet je dus een beetje research doen naar de maps en teams. Sommige teams doen het beter op sommige maps dan op andere.

De ESL Pro League blijft de enige echte league waarin professioneel gespeeld wordt. Wil je je sportweddenschappen bonus op Esports rondspelen, dan zal je dus op ESL moeten inzetten.

4. Dota 2

Je kan dit spel heel hard vergelijken met League of Legends. Dota ontstond als een spel gemaakt als custom map uitbreiding voor het hele oude WarCraft 3. Door de gigantische populariteit werd uiteindelijk het onafhankelijke Dota gemaakt, de voorganger van Dota 2.

Ook hier heb je net zoals bij LoL, 5 spelers in twee teams die trachten de Nexus van de tegenpartij te vernietigen. Het spel werkt dus net hetzelfde, maar heeft andere heroes en strategieën door de vele verschillen. Je kan wedden op 6 regionale leagues waar dan de winnaars uiteraard voor het wereldkampioenschap tegen elkaar spelen.

5. Starcraft II

Als laatste pakken we het strategische Starcraft II. De voorganger van dit spel was een ware revolutie in het wereldje van RTS (real time strategy) spelen. Elke speler kan kiezen tussen 3 verschillende ‘races’ die elk hun unieke voor & nadelen hebben. De Terrans (de mensheid) hebben veel mechanische troepen en hebben een grote focus op economie. Het mijnen van resources gaat veel sneller met ‘Terrans’ door de populaire ‘Mule drops’ die je inkomen vergroten.

De Protoss is het tweede ras, en deze zijn een technologisch superieure samenleving die als 1 collectief met elkaar constant in verbinding staan. Zij hebben wel nog de mogelijkheid tot ‘vrije wil’. Wat uniek is aan Protoss is dat deze hun units en gebouwen allen terug opladende schilden hebben. Hoewel hun troepen nooit genezen kunnen worden moesten deze bovenop hun (elektromagnetische) schilden geraakt worden.

Als laatste is er de klassieke Zerg. Een collectieve verzameling van gemuteerde monsters die alleen als 1 fungeren. Als Zerg heb je dus gene vrije wil, en moet je luisteren naar de “Queen”. Hierdoor hebben zij in het spel dan ook het meeste aantal units, en hebben ze nog vele andere voordelen zoals bijvoorbeeld het verspreiden van ‘creep’, dat je constant visie geeft over de map, en je units sneller laat verplaatsen.

Het doel van de makers is dan ook om altijd een balans tussen de 3 rassen te vinden, zodat de Pro scene redelijk competitief is zonder dat 1 ras elke cup wint. Voor wedden op Starcraft II heb je veel leagues zoals de ESL, GSL en nog vele anderen kleinere toernooien.

Wil je meer geld om mee weddenschappen te plaatsen bij Esports? Bekijk al onze Bookmaker bonus opties hier!

eSports: overzicht geschiedenis

Esports draait om computerspelletjes, inderdaad. Zo noemden we die tenminste in de jaren ’90 van vorige eeuw. Sindsdien is er echter veel gebeurd in de gaming wereld, en tegenwoordig gaat het er allemaal wat professioneler aan toe. Momenteel zijn er spelletjes met ronkende titels zoals Call of Duty, Counter Strike: Global Offensive (CSGO), League of Legends, World of Warcraft, FIFA, Starcraft, Dota 2, enzoverder. Dat blijven spelletjes in essentie, maar het spelen daarvan wordt meer en meer competitief. Dankzij streaming platformen zoals Twitch, waarbij spelers worden gevolgd door hordes toeschouwers, winnen ze ook aan populariteit.

Tegenwoordig worden er zelfs heuse game toernooien georganiseerd. Meestal spreken we dan ook van eSports als het om professionele spelers gaat. Wie een spel goed genoeg speelt om bij de besten te behoren en deelneemt aan toernooien, kan zichzelf een professionele gamer noemen. En daar kan natuurlijk ook op gewed worden. Er wordt van eSports gesproken als er game competities worden georganiseerd.

Wedden op eSports: evolutie

Behalve op gewone sport, zoals voetbal wedden, kan je dus ook wedden op esports (momenteel niet in Nederland beschikbaar). In het verleden zag dat er lichtelijk anders uit. De eerste computerspelletjes kenden eveneens toernooien. Denk aan het klassieke Pong-spel van weleer, waar je tafeltennis kon spelen tegen de computer en zelfs tegen elkaar. Ook games zoals Pacman brachten toernooien met zich, zij het op andere wijze. Toen werden spelers eenvoudigweg tegen elkaar opgezet door elk individueel op hun console te spelen. Het doel van deze competitieve toernooien was uiteraard om de hoogste score te behalen, en daar kon dus ook op worden ingezet.

Ondertussen is er heel wat veranderd, en zijn computerspelletjes en toernooien heel wat gecompliceerder geworden. Sinds de internetverbinding een enorme boost kende eind jaren ’90, wonnen spellen zoals Quake en Warcraft aan populariteit. Zij worden beschouwd als de voorlopers van esports, zoals we dat nu kennen; dit omwille van de multiplayer functie. In deze tijden is het de normaalste zaak dat je games online kan spelen met vrienden. In een muisklik ben je verbonden met de rest van de wereld. Dankzij het wereldwijde web speel je bijvoorbeeld met een team dat zich over geheel Europa bevindt, terwijl je team tegenstanders in India, Rusland of Zuid-Amerika woont.

eSports: wedstrijden en toernooien

Er worden ook toernooien gehouden waarbij professionele spelers fysiek worden samengebracht. Dit kunnen nationale of internationale toernooien zijn; denk aan Europese of wereldkampioenschappen. Deze worden steeds professioneler en zien er meestal precies zo uit als een sporttoernooi; met kwalificatierondes, groepsfasen en uiteindelijk een knock-outfase. Deze leidt tot een finale winnaar, het is dus een ware competitie. Dankzij deze structuur zijn er dus tal van manieren om te wedden op esports wedstrijden. Bookmakers bonussen zullen je hier overigens bij helpen om meer uit je geld te halen.

Deze esports-wedstrijden gaan vaak gepaard met de grootsheid van echte sportevenementen. Denk: een ruim publiek, goed betaalde spelers, sponsor contracten en natuurlijk de mogelijkheid om weddenschappen te plaatsen. Er zijn tal van aanbieders en competities waarop je kan wedden over de hele wereld. Vooral Azië lijkt een grote markt te zijn voor eSporters. Volgende esports wedstrijden en toernooien vinden wij als Europeanen interessant om jouw bets op in te zetten.

Onze eSports betting tips

  • League of Legends World Championship: het toernooi voor liefhebbers van het LoL-spel. Naast de LoL Pro League, LoL Master Series en en alle LoL Champions Cups, is dit wereldwijd het belangrijkste LoL toernooi.
  • DreamHack: is ’s werelds grootste esports conventie. Het vindt al plaats sinds 1994 en speelt zich op meerdere internationale locaties af. Er worden tornooien gehouden voor spellen zoals CS:GO en Fortnite.
  • Code Wars: Vooral FIFA heeft hier zijn plaats gevonden op deze Indiaanse competitie.
  • de CapCom Cup: old school gamers zijn hier welkom om hun beste skills te bewijzen op dit Street Fighter toernooi.
  • European Gaming League: alweer interessant voor Europa en het VK, waar deze competitie zich op richt.
  • Fortnite World Cup: het Fortnite-spel won immens aan populariteit de afgelopen jaren. Inmiddels is het een van de grootste FPS-games ooit geworden. Dit wereldbeker toernooi heeft een prijzenpot van maar liefst dertig miljoen dollar! Laat staan de Fortnite odds die bookmakers aanbieden: dat is al eens de moeite waard om te wedden op Fortnite.

eSports wedden: soorten bets

Van Pokemon tot World of Warcraft, PUBG en CSGO weddenschappen: om te winnen op esports weddenschappen zijn er een aantal zaken belangrijk, zoals statistieken volgen. Verder dien je ook te weten hoe de esports weddenschappen precies werken en welke je zoal kan verwachten. We bieden je een overzicht van de soorten weddenschappen die je vaak tegenkomt op esports wedstrijden en toernooien:

  • single bets (enkelvoudige weddenschappen): een weddenschap met slechts 1 mogelijke uitslag, bijvoorbeeld ‘Match Winner’ (=winnaar van de wedstrijd). Als je weet waarover je praat in jouw favoriete spel, gok dan op de winnende ploeg of ‘First Blood’-markten voor mooie resultaten.
  • multiple bets (meervoudige weddenschappen): bets waarbij verschillende mogelijke uitslagen met elkaar combineren. Combinatie van bijvoorbeeld ‘Match Winner’ en ‘Winner Map 1’. Je wint enkel wanneer je de resultaten op je beide selecties correct hebt ingeschat. Dan worden je odds vermenigvuldigd en kan je dus veelzeggend meer winnen.
  • live bets: er wordt tijdens de wedstrijd live ingezet. De odds kunnen hier sterk fluctueren door welke actie er op dat moment in het spel gebeurt.
  • speciale weddenschappen: afhankelijk van welke bookmaker en welk spel, zijn er verschillende. Vb. ‘Total Kills’: het aantal moorden dat een speler pleegt; ‘Total Bombs Planted/Defused’: het aantal bommen geplant of onschadelijk gemaakt.

Waar wedden op esports?

Momenteel is eSports wedden in Nederland nergens mogelijk.