Europese Super League wedden

De bom onder het profvoetbal barst! Achtereen kunnen we allicht gaan wedden op de Europese Super league als het van de 12 “Founding Clubs” afhangt. We leggen graag even uit hoe deze ESL precies werkt, en hoe de UEFA hier op reageert.

Logo van the Super League

Wie zijn de 12 “Founding Clubs”?

Natuurlijk zijn deze ploegen ’the cream of the crop’ van heel Europa… teams met namen zoals…. Tottenham United & Arsenal… Momenteel beiden sukkelend in de Premier League… Het is natuurlijk handig om je eigen league te starten wanneer je er niks van terechtbrengt in de traditionele competitie, zou ik ook zo doen! Anyway, dit zijn ze dan:

 • Arsenal
 • Chelsea
 • Liverpool
 • Manchester City
 • Manchester United
 • Tottenham
 • AC Milan
 • Juventus
 • Inter
 • Atletico Madrid
 • Barcelona
 • Real Madrid

Wil je wedden op the Super League? Kies dan één van deze Online Bookmakers!

De grote afwezigen? Bayern München & PSG staan beide niet in de lijst, hoewel PSG blijkbaar zelfs geen uitnodiging kreeg. En wie kan het ze kwalijk nemen, ik zou ze ook niet uitnodigen, die onuitstaanbare nouveaux riche!

De oude garde, want laten we eerlijk zijn… dat zijn ze, heeft geen zin om tegen opkomende teams te voetballen. Gedaan is de tijd dat ze tegen een Ajax of PSV uitgeschakeld kunnen worden nog voor de Champions League van start gaat! De “Founding Teams” kunnen nooit degraderen van hun franchise, net zoals in de Amerikaanse sporten.

Hoe werkt de “Europese Super League”

Het grootste verschil tussen het oude systeem, is dat deze clubeigenaars, meestal van Amerikaanse origine, ineens veel meer geld zullen verdienen! Er zit al lange tijd een soort van kanker in het voetbal systeem, Nederlandse & Belgische ploegen met een goed seizoen in de Champions League verliezen het volgende jaar hun volledige kern.

Lost dit nieuwe systeem dit op? Verbazend genoeg wel ja, aangezien deze teams wellicht geen enkele Champions League meer zullen spelen op niveau… Het Amerikaanse franchise systeem is iets waar niemand binnen Europa zit op te wachten, en de fans van alle ‘founding teams’ roepen dan ook op tot zware sancties tegen hun eigen teams.

Moesten ze effectief het Amerikaanse sportsysteem overpakken, dan kan je meteen eens beginnen met het transfersysteem dat werkt via ‘drafts’. Geen enkele ploeg kan zoals Real Madrid & andere topteams even gewoon elk groot talent pikken in eender welke Amerikaanse topsport. Dit is het grote probleem in Europa, de oneerlijkheid van het transfersysteem. Dit is dan ook de reden waarom het voetbal niet zo winstgevend is voor de eigenaars, als ze constant met honderden miljoenen gooien gewoon om spelers aan te trekken, en dan buiten hun salaris gerekend nog ook!

Wat weten we momenteel al over deze nieuwe competitie?

Zoals je weet komen dezelfde 12 clubs altijd elk seizoen opnieuw van de pas, met nog eens 5 extra die zich kwalificeren via een nog onbekend systeem. Bij deze “founding teams zouden ook nogs eens 3 extra ploegen bij moeten komen. Het zou dan waarschijnlijk gaan om Bayern, Dortmund & PSG. In totaal zouden er dus 20 ploegen elk seizoen moeten zijn.

Vanaf augustus komen er 2 groepen van 10 clubs elk. Deze spelen tweemaal tegen elkaar voor in totaal 18 speeldagen. Deze wedstrijden worden in het midden van de week gespeeld, zodat (heel optimistisch) ploegen nog in hun reguliere competities kunnen spelen ook.

De top drie van beide groepen speelt dan in de kwartfinale, en de vierde & vijfde plaatsen spelen onderling een play-off voor de laatste twee kwartfinale plaatsen. Deze matchen zijn allen “tweedelig”, behalve de finale die op neutrale grond in 1 wedstrijd wordt beslist.

Mogelijke sancties tegen de “Europese Super League” teams

De FIFA & UEFA neemt dit dus heel ernstig, en wil zijn monopolie beschermen. Laten we eerlijk zijn, niemand is hier onschuldig in dit verhaal… buiten de fans gerekend misschien. Al deze “Founding teams” riskeren gigantische straffen zoals bijvoorbeeld uitsluiting van alle competities in FIFA/UEFA. Zelfs spelers kunnen gestraft worden met schorsingen voor EK & WK’s.

Dit ziet er dus niet goed uit voor de toekomst van het voetbal, laten we hopen dat er een oplossing uit de hoek komt. Wij proberen om hoopvol te blijven, dus pak een bookmaker bonus en droog je traantjes.