Hoe herken ik een onbetrouwbare bookmaker?

Bijna elk jaar zie je meer en meer nieuwe namen op de online bookmakers markt. Een wijdere markt zorgt meestal voor meer concurrentie en een betere situatie voor klanten, maar levert ook zijn eigen nadelen. Hoe meer geld er te rapen valt, hoe meer onbetrouwbare partijen zich zullen mengen in het hele gedoe.

Wij promoten enkel legale bookmakers met een landelijke licentie in lijn met de Nederlandse wetgeving op kansspelen. Bezoek onze online bookmakers voor alle legale bookies. Al deze bookmakers zijn uitgebreid onder de loep genomen door de overheid en betrouwbaar. Mocht je woonachtig zijn in een land waar er nog geen gereguleerde markt is, kun je onderstaande informatie tot je nemen. 

Hoe herken ik onbetrouwbare bookmakers?

 

Wat zijn voorbeelden van “onbetrouwbare praktijken”?

Er bestaan een hele hoop tekenen van onbetrouwbaarheid bij sport wedden. We sommen even enkele concrete voorbeelden op:

  • Het ontbreken van een licentie – Op elke gelegaliseerde bookmaker vind je heel eenvoudig de licentie & bedrijfsinformatie terug onderaan in de website. Staat dit nergens? Dan is dit al een slecht teken… hoewel je misschien best even ook de terms & conditions checkt.
  • Een licentie in een land zoals Curacao – Dit was vroeger een serieuze indicatie van een fishy bookmaker. Hedendaags gaat het er precies iets beter aan toe in Curacao. Er bestaan wel Curacao bedrijven die spelers altijd correct behandelen. Dit is dus meer een teken dat je in combinatie met andere slechte vermoedens moet combineren.
  • Heel domme domeinnaam met een .info extensie. Dit is bijna een gegarandeerd symbool dat je misschien best ergens anders gokt.
  • Moeilijk de merknaam te vinden op Google – Als een bedrijf bekend staat om spammy praktijken, dan kunnen zij vaak door Google gestraft worden met een verwijdering uit de zoekresultaten. Zelfs op hun eigen merknaam! Let wel op dat voor nieuwe bedrijven, deze regel niet geldt! Een nieuw bedrijf heeft tijd nodig om een reputatie op te bouwen in de zoekindex.
  • Geen disclaimer onderaan de website, “gokken kan verslavend zijn”. Dit is een wettelijke verplichten in zowat elke licentie.
  • “Reponsible Gaming” sectie niet heel zichtbaar, of zelfs niet bestaand. Elke bookie moet deze mogelijkheid voor limieten altijd aanbieden.

Een mooie tip? Twijfel je over de betrouwbaarheid van een bepaalde website? Google even snel naar hun “Merknaam + scam”. Indien je duizenden klachten vindt, dan weet je het meteen. Let wel even op dat bijna elke goksite wel een aantal spelers heeft die klagen over iets. Klachten zoals “Ik win nooit iets op deze absolute k*t site!” tellen dus niet mee.

Hoe zit het met Crypto bookmakers?

Ten eerste leggen we even het verschil uit tussen pure “crypto bookmakers” en een bookie die Bitcoin en andere digitale munten aanbiedt als betaalmethode.

Een crypto bookmaker biedt weddenschappen aan via een open blockchain platform. Dit wil zeggen dat elke bet openbaar zichtbaar is in de ‘ledger’ (het grootboek). Uiteraard gaat dit altijd ook gepaard met enkel munten zoals bijvoorbeeld Bitcoin of Ethereum als betaalmethode.

Er bestaan ook andere bookies die niet gebaseerd zijn op de blockchain technologie, maar wel Bitcoin aanbieden om te betalen en uitbetalen. In Nederland zijn er geen cryto bookmakers of bookmakers die Bitcoin accepteren. Wij raden ook mensen die niet in Nederland woonachtig zijn af om bij dusdanige bookmakers te wedden.

Zijn crypto sites betrouwbaar?

Dit is een heel moeilijk onderwerp. Allereerst beantwoorden we een andere relevante vraag, of deze effectief ook legaal zijn: Het antwoord hierop is redelijk duidelijk nee.

Crypto gaat vaak gepaard met een decentralisatie, en dus een gebrek aan regels in verband met internationale anti-fraude regels. Enkele mooie voordelen hiervan zijn net zo goed nadelen:

  • Anonimiteit – Je identiteit is niet belangrijk, enkel je ‘portefeuille’ is je gebruikersaccount. –> Het nadeel hiervan? Als je ooit problemen hebt met de site in kwestie kan je moeilijk naar de overheid stappen!
  • Top odds – Omdat er vaak veel geld wordt uitgespaard aan zaken zoals “Responsible Gaming” & uitgebreide betalingspersoneel kan je tegen heel gunstige odds wedden vaak.  –> Deze zaken zijn natuurlijk wel super belangrijk!
  • Super snel betalen en uitbetalen via Bitcoin. –> Bitcoin is heel snel, maar ook heel volatiel. Je geld dat je stort kan dus wel eens een serieuze koerswisseling ondergaan.

Let op dat er effectief ook crypto bookmakers bestaan die over licenties in het buitenland beschikken, hoewel dit meer de uitzondering is dan de regel, toch raden wij ook deze af. 

Onrealistische T&C zijn ook slechte signalen

Soms kom je wel eens een fantastische bonus aanbieding tegen: 100 euro tot 100% en enkel 40 keer rondspelen in totaal, wow! Geweldig! Dit is dus meestal geen makkelijke klus, en zelfs bijna onmogelijk als je het combineert met een minimum odds van 2.00 per weddenschap en een typische tijdsperiode van een maand.

Wat moet je dan checken vooraleer je een bookmaker bonus aanvaard of een storting maakt?

  • De tijd om deze rond te spelen: Bij een freebet ligt dit meestal rond de 7 dagen – Een bonus hangt af van hoe moeilijk de rondspeelvoorwaarden. Dertig dagen is redelijk standaard voor de gemiddelde aanbieding, meer kan af en toe voorkomen als het gaat over grotere, moeilijkere bedragen.
  • Minimum odds: Bij elke selectie moet je minimum odds pakken of anders telt je weddenschap niet bij het rondspelen. Sommige sites gaan zelfs zo ver om te zeggen dat je bonus dan ongeldig wordt. Hoe lager hoe beter, alles rond of boven 1.80 is redelijk hoog.
  • Maximum uitbetaling clausule: Dit is redelijk standaard en vaak het geval bij gratis weddenschappen. Is de maximum uitbetaling 100 euro? Dan stop je dus best met inzetten als je ooit tot dit bedrag komt. Even laten uitbetalen en dan terugstorten indien je verder wil spelen, want je krijgt geen cent boven dit bedrag!
  • Een cap op je weddenschap bedragen met bonus geld: Als je heel grote rondspeelvoorwaarden hebt, en de cap per weddenschap is 5 euro wat zelden voorkomt… dan is dit meteen een onmogelijke klus. Weddenschappen boven de 5 euro tellen dan niet mee voor je rondspelen, en in sommige gevallen maken deze je bonus zelfs ongeldig.

Zoals je ziet, moet je op een hoop zaken letten! Gelukkig is de T&C voor bonussen meestal heel makkelijk te vinden bij de promotie zelf.

Zwarte lijst bookmakers

Gelukkig hebben wij (momenteel) geen zwarte lijst, aangezien wij enkel met respectable organisaties trachten te werken. Problemen met bookmakers die wij ondervinden zijn dan eerder te wijten aan een slechte bedrijfscommunicatie. Andere vaak voorkomende disputen gaan dan over kleine affiliate zaken.

Spelers kunnen ons altijd via onze contact pagina een bericht sturen in geval van disputen met bookmakers. Wij trachten dan een oplossing te vinden hoewel wij geen mirakels kunnen verrichten. Als je de T&C aanvaard en dan breekt, bijvoorbeeld door geen identiteitsdocumenten te willen inzenden dan kunnen we jammer genoeg geen oplossing aanbieden.

Rechtstreeks een mail sturen kan via info@sportweddenschappen-bonus.com.

Tips voor hulp bij mogelijke problemen:

  • Bewaar altijd alle communicatie en details over de zaak door screenshots te pakken en alle chats en emails met customer service te bewaren. Soms is het zelfs ook nodig om de T&C even een screenshot van te pakken, zodat ze deze niet stiekem aanpassen.
  • Bekijk de informatie over ‘disputen’ en klachten via de bookmaker zelf, en informeer je over hoe je het best klacht indient.
  • Soms kan je via alternatieven een dispuut oplossen, via een tussenpersoon.
  • Contacteer de overkoepelende licentie aanbieder
  • Lees grondig en aandachtig de algemene voorwaarden door voor je een bonus aanvaard.
  • Bekijk op voorhand de licentiehouders, landen als Malta & UK krijgen een voorrang op Curacao licenties omdat deze overheidsinstanties meer hulp aanbieden.
  • Blijf vooral ook gewoon altijd beleefd en professioneel, klantendienst medewerkers zijn ook mensen en zijn meer bereid je extra te helpen als je vriendelijk bent.