Alles over wedden op darts

Een feestelijke atmosfeer in uitverkochte hallen, hoge televisie ratings en een hobby van steeds meer mensen – darts groeit continu in populariteit. Darten is de laatste jaren uitgegroeid tot een grote sport en dit komt door verschillenden redenen. Een van de redenen dat darten zo populair is komt doordat het door iedereen gespeeld kan worden, het word dan ook wel vaak een barsport of “tavern sport” genoemd. Veel fans kunnen zich ook beter vinden in de sterren uit de scene dan die van bijvoorbeeld voetbal. Ook wedden op darts is erg populair. veel Nederlandse bookmakers bieden dan ook regelmatig een bookmaker bonus aan voor darts gokken.

Wedden op darts

De sfeer is ook een belangrijk onderdeel, zeker bij de grote events. Darts gokken wordt ook in Nederland steeds populairder, dit komt deels doordat er vrijwel altijd een Nederlander goed meedoet op de grote toernooien, maar ook omdat Nederlandse fans graag afreizen naar deze events.

PDC World Championship 2024 odds

In de tabel hieronder hebben we de odds verzameld van Livescore Bet met betrekking tot wedden op het WK darts 2024. Dit toernooi wordt van 15 december 2023 tot en met 3 januari 2024 gespeeld. Let op dat de odds elk moment kunnen veranderen.

 

WK Darts Winnaar Livescore Bet Odds (23/11/23)
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Humphries 4.75
🇳🇱 Van Gerwen 5.50
🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿 Price 5.50
🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Smith 9.00
🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Anderson 12.00
🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Wright 15.00

De belangrijkste darts evenementen

In het overzicht hieronder gaan we over de belangrijkste PDC Darts evenementen in 2023 waarbij het jaar wordt afgesloten met het  WK darts 2024 van 15 december 2023 tot en met 3 januari 2024.

 

Datum Evenement Locatie
27-29 januari, 2023 PDC Masters 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Milton Keynes
3-5 maart, 2023 UK Open 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Minehead
2-3 juni, 2023 US Darts Masters 🇺🇸 New York
15-18 juni, 2023 World Cup of Darts 🇩🇪 Frankfurt
15-23 juli, 2023 World Matchplay 🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Blackpool
4-5 augustus, 2023 New Zealand Darts Masters 🇳🇿  Hamilton
11-12 augustus, 2023 New South Wales Darts Masters 🇦🇺 Wollongong
15-17 september, 2023 Jack’s World Series of Darts Finals 🇳🇱 Amsterdam

 

De beste darts bookmakers

De exploderende populariteit van darts is natuurlijk niet onopgemerkt gebleven bij de bookmakers. De grote Nederlandse bookmakers zoals Bet365, Betcity, Toto en Unibet bieden dan ook allemaal een vrij uitgebreide selectie aan darts weddenschappen aan maar Livescore Bet is onze favoriet. Meer informatie over elke bookmaker kun je vinden in onze reviews bij ons Nederlandse bookmakers overzicht. De bookmakers bieden vaak outright bets aan voor individuele wedstrijden maar ook voor grote toernooien zijn deze bets voor darts gokken erg populair. Daarnaast kun je bijvoorbeeld ook inzetten op een exact resultaat of op een 180.

Spelers om in de gaten te houden

Veel darts fans zijn waarschijnlijk wel bekend met Phil “The Power” Taylor. Deze Engelsman domineerde de PDC Tour jaren lang en heeft darts veel populariteit gebracht. Sinds zijn pensioen in 2018 hebben een aantal andere spelers het stokje overgenomen. Wanneer we het over darts odds hebben, zijn de sterren hieronder vaak de favorieten:

Michael van Gerwen

De Nederlander is de laatste jaren super dominant geweest in de darts wereld. Sinds de legende Phil Taylor is gestopt is er niemand zo dominant geweest als Michael van Gerwen, ofwel “mighty mike”. Al met al heeft van Gerwen al drie World Championships gewonnen en meer dan 70 PDC toernooien. Hij is ook de eerste professionele darter ooi die elk hoofdtoernooi minimaal een keer heeft weten te winnen.

Peter Wright

Peter Wright is op dit moment misschien wel de populairste speler bij de fans. De schot word gezien als een van de kleurrijkste figuren in het darten. Vrijwel elke wedstrijd presenteert “Snakebite” een nieuwe extravagante outfit of een over de top kapsel. Naast zijn looks is Peter Wright ook gewoon een hele goede atleet, in 2022 won de Engelsman dan ook zijn tweede wereldtitel.

Gerwyn Price

Gerwin Price, ook wel de “Iceman” genoemd, splitst de fans in twee delen. Sommige fans houden van hem voor zijn emoties, en andere zien hem juist als onsportief. In de laatste jaren wist de Darter en voormalig rugby speler uit Wales zich naar de top van het darten te gooien. Het mooiste moment tot zo ver is het winnen van de 2021 World Cup en de eerste plaats op de wereldranglijst.

Gary Anderson

De “Flying Scotsman” Behoort ook tot de exclusieve lijst van PDC wereldkampioenen. De schot won de titel in 2015 en 2016 and stond ook nog is 3 andere keren in de finale. Net als Wright is ook Anderson erg populair bij de fans. Door veel 180’s te scoren zorgt hij altijd voor een goede sfeer in de arena.

Johnny Clayton

Sinds 2 jaar is er ook een nieuw gezicht bijgekomen ion de top van de PDC. Johnny Clayton viel nooit heel erg op in het darts circuit maar behoort nu bij de absolute top. Met 4 grote titels was hij de meest succesvolle speler van 2021.

James wade

Voor meer dan 10 jaar is James Wade al een van de beste ter wereld. De Engelsman is altijd in vorm en kan vrijwel elk toernooi een gooi naar de titel doen. In zijn carriere heeft hij al meer dan 10 hoofdtoernooien weten te winnen wat hem een van de meest succesvolle darters ooit maakt. Het enige wat nog mist in de prijzenkost van “The Machine” is een wereldtitel.

De belangrijkste darts toernooien

Het meest belangrijke event van de PDC is natuurlijk de World Championship, dit word traditioneel gehouden rond nieuwjaar in Ally Pally in Londen. Daarbij is wedden op het WK darts ook nog is heel populair bij fans. Naast het WK zijn er ook nog een heel aantal andere belangrijke toernooien, hieronder een overzicht:

Premier League Darts

Na het WK word de Premier League darts gezien als het grootste evenement van het seizoen. Het toernooit word al sinds 2005 in verschillende locaties georganiseerd tussen februari en juni. De meeste wedstrijden worden gehouden in Engeland maar ook Schotland, Nederland en Duitsland hebben in het verleden al wedstrijden georganiseerd. Het toernooit heeft een speciale selectie, er doen 8 spelers mee, meestal zijn dit de beste darters van het vorige seizoen. Een speelschema word dan verdeeld over 16 wedstrijddagen, de uiteindelijk top 4 gaan dan door naar de playoffs. In deze playoffs worden de uiteindelijke 2 finalisten bepaald. In de finale word vervolgens the best of 21 legs gespeeld. De meest succesvolle speler ooit in de Premier League Darts is Phil Taylor met 6 overwinningen.

World Match Play

Naast het WK darts is de World Matchplay het oude toernooit van de PDC dat nog bestaat, het word al gehouden sinds 1994. Samen met de World Cup en Premier League maakt het deel uit van de zogenaamde “Triple Crown” – De meest prestigieuze titel in darts. Tot zo ver hebben alleen Phil Taylor, Michael van Gerwen en Gary Anderson deze triple weten te winnen. De traditionele locatie voor dit evenement is de Winter Gardens in Blackpool. Tussen de 32 deelnemers zitten de beste 16 van de wereldranglijst en 16 gekwalificeerde darters. Vooral de finale waar word gespeeld voor de best of 35 legs, staat bekend om lange en spannende duels.

UK Open

De UK Open behoort ook tot een van de belangrijkste toernooien van het jaar. Het evenement in Minehead word door fans ook wel vaak de “FA Cup van Darts” genoemd. Dit komt omdat het toernooit een podium geeft aan outsiders en altijd zorgt voor verassingen. In totaal doen er 160 spelers mee aan het toernooi. De beste spelers stromen echter pas later in, de top 32 stroomt pas in bij de vierde ronde. De recordkampioen van de UK Open is, zoals je misschien al had kunnen raden, Phil Taylor.

World Cup of Darts

Natuurlijk kon er geen wereldkampioenschap met nationale teams ontbreken in deze lijst. Sinds 2010 strijden er 32 landen, met 2 spelers per teams, tegen elkaar voor het wereldkampioenschap. De opbouw van het toernooi is uniek voor de PDC. In ronde 1 word er een dubbel gespeeld waar de twee spelers van elk team elkaar afwisselen. In de tweede ronde worden dan weer twee individuele duels gespeeld. De meest succesvolle landen op dit WK zo ver zijn Engeland en Nederland met beide 4 titels.